Yıllardır türbe sanılıyordu gerçek çok farklı çıktı

Marmaris Turgut Mahallesi’nde halkın türbe zannedip, “Çağ Baba” adını verdiği yapının, M.Ö. 3’üncü yüzyılda savaşçı Diagoras ve eşi Aristomakha için yapılan piramit mezar olduğu anlaşıldı.

Yıllarca türbe sanılarak ziyaret edilen piramit mezar, kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bir tepede yer alıyor. Mahalleye hakim bir noktada kayalıkların üzerinde bulunan ve geniş bir alanı yüksekten gören mezara, yaklaşık 10 dakikalık bir tırmanışla ulaşılabiliyor.

Yapılan incelemelerde yapının defineciler tarafından talan edildiği belirlendi. Definecilerin sadece mezarın taban kısmını kazmadıkları, kapısının iç tarafında bulunan bazı taşları aldıkları ve duvarına da zarar verdikleri gözlendi.

“Her şeyi gözetleyeceğim ki mezarıma zarar gelmesin”

Piramit mezarın yazıtında eski Yunanca şu ifadeler yer alıyor:

“Siz beyaz dişli hayvanlar, her zaman size öngörülen yerde kalın. Çünkü ben en yukarıda her şeyi gözetleyeceğim ki hiçbir korkak adam gelip de mezara zarar vermesin. Çünkü bu, savaşta ölen ‘Diagoras’ isimli bir adamın ve örnek çocuklar yetiştirmesiyle kocasına sadakat anlayışıyla herkesten üstün, babasının Aristomakha olarak isimlendirdiği tanrılarla kıyaslanası karısının mezarıdır.”

PAYLAŞ