KEY ödemelerini almak caiz midir?

Konut Edindirme Yardımı kısaca KEY, çalışanların emekliliklerinde kolayca ev sahibi olması amaçlanarak çalışanların ücretlerinden belli bir oranda paranın kesilmesiyle işleyen vergidir.

Devlet, çalışanların maaşlarından sormadan, rıza almadan, anlaşma yapmadan bir kesinti yapmış ve daha sonra fonun istenilen şekilde kullanılamamasıyla birlikte mağduriyeti giderme adına, yaptığı bu kesintiyi yine bir anlaşmaya ve rızaya dayanmadan kendi belirlediği bir oranı anaparaya ekleyerek geri ödemektedir.

KEY ödemeleri işte bu yönüyle faiz olmamaktadır ve alınması caizdir. Çünkü faiz bir anlaşmanın, akdin içinde yer alır.

İşte KEY ödemelerinde de her şeyden önce bir akit, karşılıklı bir anlaşma bulunmamaktadır. Devlet, bizzat kendisi, memurunun veya işçisinin iradesi dışında ve ona hiçbir tercih hakkı vermeden bunu kesmiş ve bir müddet sonra da yine sade¬ce kendisinin belirlediği bir orandaki fazlalığı geri vermektedir.

Devletin bu fazlalığa faiz adını vermesi, bu ödemeyi faiz yapmaz. Nitekim aynı devlet, süt kardeşlerin evlenmesine müsaade etmektedir.

Bununla birlikte bu ödemelere ihtiyaç duymayan kardeşlerimizin bunu kullanmayıp fakir kimselere ve yardım kuruluşlarına vermeleri daha münasiptir. Çünkü bu ödemelerin tek nemalandırma kaynağı, faizdir. Bu durumda bu fazlalıklar kesin olarak faiz olmasa da faiz şüphesi taşımaktadır.

PAYLAŞ
Etiketler