Namazın sünnetlerini ve nafileleri terkeden Selefilere cevap

   Günümüzdeki Selefi (geçinen)lerin, farzlardan önce ve sonra kılınan namazlar hakkındaki görüşleri nedir?
   Bazı nafile namazların evlerde kılınması gerektiğine dair rivayet edilen hadis-i şerifleri örnek göstererek “camilerde sadece farz namaz kılınır” diye iddia etmek suretiyle vakit vakit namazlarıyla kılınan sünnet ve nafile namazları genellikle kılmazlar.
   Halbuki şöyle buyrulmuştur: “Her kim bir gün ve gecede 12 rekat namaz kılarsa onun için cennette bir ev bina edilir. Öğle namazından önce dört rekat, öğle namazından sonra iki rekat, akşam namazından sonra iki rekat, yatsı namazından sonra iki rekat, sabah namazından önce iki rekat.” (Sünen-i Tirmizi, Salat, 304; Sünen-i İbn-i Mace, İkâmet’üs-salah, 100)
   “İkindinin farzından önce dört rekat namaz kılana Allah rahmet etsin.” (Tirmizi)
   Hazreti Aişe (Radıyallahu anha)’dan rivayetle Resulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz, yatsının farzından önce ve sonra dört rekat namaz kılıp yatardı.” (Darimi)
   Başka bir rivayette: “İmam, farz kıldığı yerde nafile kılmasın. Oradan biraz (sağa, sola veya geri) çekilerek kılsın” buyrulmuştur. (Sünen-i Ebu Davud 72)
   İmam Muhammed’in Zahir’ür-Rivaye diye bilinen kitaplarını el-Kâfi adlı eserinde toplayan İmam Mervezi, bu eserinde der ki: “İmam selam verip sünnete kalkınca biraz geriye çekilerek kılması sünnettir. Resulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz’in böyle yaptığı, sahih rivayetler ile sabit olmuştur.” (1)
   Selefsiz selefiler bu sünnetleri terk eder ve bu şekilde yapılmasını telkin ederler.
Okuyalım, paylaşalım bilgimiz olsun…
(1) Hak Dinin Batıl Yorumlarına Cevaplar – Ömer Faruk Mesci
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ